Sisteme de operare Linux pentru calculatoare vechi

Descoperă cele mai bune sisteme de operare bazate pe Linux pentru calculatoare și laptop-uri vechi, cu memorie RAM sub 4 GB și procesoare mai slabe.

Dacă ai un calculator sau laptop mai vechi, cu 4 GB de RAM sau chiar mai puțin de 2 GB, poți să eviți să instalezi Windows (care a devenit foarte greoi) și să instalezi un sistem de operare bazat pe Linux, care funcționează bine și este mult mai rapid, fără să aibă nevoie de multe resurse hardware.

Deseori, multe dintre computerele vechi nu merită să aruncate și dacă instalezi o distribuție Linux, poate să îndeplinească multe funcții utile, fără să dai bani pe un calculator nou.

Aceste sisteme de operare sunt ideale dacă folosești calculatorul doar pentru a naviga pe internet, să citești poșta electronică, să postezi pe rețelele de socializare sau să vezi videoclipuri în streaming.

În plus, majoritatea acestor distribuții Linux au preinstalate suite Office, deci poți citi sau redacta documente de orice fel.

Cele mai bune sisteme de operare pentru calculator sau laptop vechi

Iată ce sistem de operare poți instala pe un computer vechi astfel încât să-l mai folosești ani buni de acum încolo.

Lubuntu

lubuntu - un sistem de operare recomandat pentru computer vechi
Lubuntu, un sistem de operare recomandat pentru calculatoare vechi

Pentru cei care caută un sistem de operare din rândul distribuțiilor oficiale Linux Ubuntu, există una concepută special pentru hardware mai vechi: Lubuntu.

Această distribuție utilizează un mediu de lucru LXDE, care, pe lângă faptul că este ușor de folosit, oferă și un design modern, pentru o experiență stabilă și intuitivă.

Deși proiectul Ubuntu nu specifică în mod expres cerințele minime de sistem, Lubuntu poate fi instalat pe computere cu cel puțin 512 MB de RAM și cu procesoare de tipul Pentium 4, Pentium M, AMD K8 sau superioare.

Lubuntu include mai puține pachete preinstalate în comparație cu Ubuntu, împărtășind software-ul și depozitele de pachete, incluzând în mod special doar aplicațiile care consumă mai puțin spațiu pe disc și resurse ale procesorului.

Printre aplicațiile instalate pe Lubuntu se numără browserul Firefox, Abiword pentru documente și Gnumeric pentru foi de calcul, Audacious și Gnome-MPlayer pentru redarea de conținut audio și video, precum și Evince pentru fișiere PDF.

În plus, instalând aplicații care necesită resurse reduse, se poate asigura viteză și performanțe excelente chiar și pe calculatoarele mai vechi.

Sistemul de operare Lubuntu poate fi descărcat gratuit de pe site-ul oficial: https://lubuntu.me/downloads/

Linux Lite

Linux Lite, un sistem de operare pentru laptop vechi

Linux Lite este soluția ideală nu doar pentru cei care doresc să folosească un sistem de operare simplu pe un computer vechi, dar și pentru începători care vor să încerce Linux.

Această distribuție a fost dezvoltată pentru a face tranziția de la Windows la Linux mai ușoară, mulțumită unui mediu de lucru desktop care amintește de edițiile mai vechi ale sistemului de operare al Microsoft, cu un buton de Meniu care aduce aminte de butonul de Start, acum depășit.

Cerințele minime recomandate pentru instalare sunt de cel puțin 1 GB de RAM, 8 GB de spațiu pe HDD și un procesor cu o frecvență de cel puțin 1 GHz, precum și un ecran VGA cu rezoluție de 1024×768 pixeli.

Și această distribuție se bazează pe Debian și este construită pe o versiune Ubuntu LTS (Long Term Support), asigurând astfel o compatibilitate excelentă cu aplicațiile puse la dispoziție.

Printre aplicațiile instalate se numără Firefox pentru navigarea pe internet, Thunderbird pentru clientul de e-mail, Dropbox pentru stocarea în cloud, VLC Media Player pentru redarea de conținut audio și video, LibreOffice pentru pachetul de birou de procesare de documente și foi de calcul și GIMP pentru editarea de imagini și fotografii.

Sistemul de operare Linux Lite poate fi descărcat gratuit de pe site-ul oficial: https://www.linuxliteos.com/download.php.

antiX Linux

antiX Linux, sistem de operare recomandat computerelor vechi

Distribuția antiX Linux este proiectată special pentru a revitaliza computerele vechi.

Acest sistem de operare ușor poate fi instalat de pe un stick USB sau de pe un CD și poate funcționa pe dispozitive cu doar 256 MB de RAM și procesoare Pentium III, având nevoie de doar 4 GB de spațiu liber pe hard disk.

AntiX Linux se bazează pe Debian și este disponibil în patru versiuni de diferite dimensiuni: începând de la distro net de doar 170 MB, la distro core de 470 MB, distro base de 770 MB până la o versiune completă de 1.2 GB.

Fiecare distribuție antiX Linux oferă utilizatorilor toate uneltele necesare pentru a folosi propriul computer sau laptop vechi, în timp ce versiunile mai „grele” includ unele aplicații preîncărcate, cum ar fi browserul Firefox, suita de birou LibreOffice, playerele multimedia MPlayer și XMMS.

Sistemul de operare antiX Linux poate fi descărcat gratuit de pe site-ul oficial: bhttps://antixlinux.com/download/

Lasă un comentariu