Google Earth Timelapse: vezi cum s-a schimbat planeta Pământ în ultimii 40 de ani

Google Earth Timelapse este un instrument care permite vizualizarea modului în care s-a schimbat planeta Pământ în ultimii 40 de ani: mai precis, de la 1984 la 2022.

Google Earth Timelapse este software-ul creat de gigantul din Mountain View pentru a observa principalele evoluții ale planetei Pământ în ultimii 40 de ani.

Cu posibilitatea de a naviga după dorință de la o națiune la alta, în funcție de necesitățile personale.

Timelapse (forma „time laps” este incorectă) este instrumentul Google care permite observarea consecințelor schimbărilor climatice, dar nu numai.

În funcție de zona selectată, de fapt, este de asemenea posibil să observi eventuale construcții umane sau schimbări naturale de alt tip.

Ce este și cum funcționează Timelapse-ul de la Google Earth

Google Earth Timelapse (uneori scris greșit time laps) este un instrument care face parte dintr-un motor cu funcții și mai ample.

Numele său este Google Earth Engine și a fost lansat în 2010 pentru a monitoriza evoluția planetei noastre: începând de la schimbările climatice, până la principalele fenomene terestre la scară largă.

Așa cum sugerează și numele său, Google Earth Timelapse permite „accelerarea timpului”.

Termenul de referință este „time-lapse”, care aparține lumii fotografiei, cinematografiei și editării video.

Tehnica de time-lapse permite captarea cadrelor la o frecvență mai mică decât aceea a redării lor.

Astfel, filmul final creează impresia că timpul trece mai repede.

Google Earth Timelapse utilizează tehnologii foarte diferite, dar permite obținerea unui efect similar cu cel al timelapse-ului tradițional.

Utilizatorul are posibilitatea de a observa evoluția unei porțiuni mai mult sau mai puțin vaste a teritoriului terestru pe măsură ce anii trec.

Mai precis, imaginile disponibile permit parcurgerea perioadei de la 1984 la 2022.

Cum să folosești Google Earth Timelapse

Google Earth a dezvoltat Timelapse folosind o arhivă uriașă de milioane și milioane de fotografii de satelit, dobândite de la principalele programe internaționale de monitorizare terestră din spațiu: de la programul american USGS/NASA Lansat la cel european Sentinel.

În același timp, utilizarea Google Earth Timelapse de către utilizator este foarte simplă: primul lucru de făcut este să vizitezi portalul oficial de referință https://earthengine.google.com/timelapse/.

Pe partea stângă a ecranului se poate selecta o serie de locații de pe planeta noastră considerate de interes particular.

Pe partea dreaptă a ecranului, este posibil să observi evoluția zonei respective de la 1984 la 2022.

Utilizatorul are posibilitatea de a opri timelapse-ul când dorește.

Dar și de a crește sau a scădea viteza relativă la trecerea timpului și a imaginilor.

Pentru a alege punctul de vizionare în mod autonom, este suficient să te miști pe harta 3D a Pământului: comenzile sunt aceleași care caracterizează deplasările pe Google Maps.

Alternativ, este de asemenea posibil să introduci coordonate precise în bara de căutare situată în partea de sus a ecranului.

Lasă un comentariu