Aplicații cu inteligență artificială pentru telefon Android și iPhone

Sunt disponibile gratis numeroase aplicații cu inteligență artificială pentru telefon cu care poți genera text sau imagini. Iată care sunt cele mai bune aplicații AI pentru Android și iPhone.

Inteligența artificială se dezvoltă tot mai rapid și devine tot mai exigent să putem folosi această tehnologie direct de pe telefon.

Acum un an, când a fost lansat ChatGPT, singura posibilitate de a folosi capacitățile inteligenței artificiale generative era să accesezi printr-un browser și mai ales o tastatură fizică.

De când principalele companii care dezvoltă AI au lansat aplicațiile lor oficiale, totul s-a schimbat.

Se pot genera texte și imagini direct de pe telefon, fără a trebui să deschizi o fereastră a browserului și mai ales fără a pierde timpul să tastezi cererea ta: acum poți să introduci comenzi vocale.

În următorii trei ani, din 2024 până în 2027, vor ajunge pe piață peste 1 miliard de smartphone-uri dotate cu o inteligență artificială generativă similară cu ChatGPT.

Dar cine nu știe dacă va reuși să pună mâna pe un Samsung – Galaxy S24, primul dispozitiv dotat cu inteligență artificială generativă dezvoltată de compania sud-coreeană – sau nu deține ultimul smartphone Google – Pixel 8 Pro dotat cu Gemini, inteligența artificială cea mai avansată dezvoltată de Google – sau încă nu poate aștepta următorul iPhone – și acesta, se pare, dotat cu o nouă AI dezvoltată direct de Apple – are oricum la dispoziție numeroase aplicații gratuite pentru a profita la maximum de inteligența artificială și pe smartphone-uri nu chiar recente.

Iată care sunt cele mai bune aplicații cu inteligență artificială, disponibile gratuit pentru Android și iPhone.

ChatGPT OpenAI (Android / iOS)

ChatGPT Română.

Aplicația oficială a inteligenței artificiale dezvoltată de OpenAI pune la dispoziție un model gratuit, ChatGPT 3.5, și unul mai puternic contra cost, numit ChatGPT 4.

Cei care sunt abonați la ChatGPT Plus (costul este de 20 de euro lunar plus taxe) pot folosi ambele modele AI.

În orice caz, indiferent dacă folosești versiunea gratuită sau cu abonament, trebuie să-ți creezi un cont pe platformă cu un email sau de un cont Google, Apple sau Microsoft.

Partea bună a aplicației, pentru cei care folosesc versiunea „free”, este că se poate folosi vocea pentru a pune întrebări aplicației: trebuie doar să apeși pe iconița în formă de cască care se află în jos la dreapta, lângă bara rezervată textului.

Important: se poate „dialoga” cu aplicația în diverse limbi, printre care și româna.

Cei care aleg să plătească abonamentul au avantaje suplimentare: au acces la GPT-4 și pot crea imagini pornind de la o descriere textuală direct pe telefon.

În plus, abonații la ChatGPT Plus pot folosi și pe dispozitivul mobil capacitatea aplicației de a „vedea” și analiza imaginile care îi sunt trimise.

Pe smartphone această operație este foarte comodă și utilă pentru că se poate folosi și camera dispozitivului pentru a încărca imagini.

De exemplu, poți fotografia graficul prezent pe o carte, și să-i ceri aplicației ChatGPT să-l explice.

Sau se poate face o poză la o cameră din casă pentru a avea idei despre cum să o amenajezi.

Microsoft Copilot (Android / iOS)

Microsoft Copilot în limba română.

Copilot este inteligența artificială generativă dezvoltată de Microsoft și este o alternativă validă pentru cei care vor să încerce – gratis – versiunea mai puternică a ChatGPT.

Cu Copilot se accesează ChatGPT-4, versiunea cea mai avansată a inteligenței artificiale dezvoltată de OpenAI, capabilă să genereze texte dar și imagini, și să o facă în modul cel mai „creativ” posibil.

Aplicația este gratuită și înregistrarea – prin crearea unui cont Microsoft – este recomandată: în acest fel se păstrează conversațiile cu AI și se pot recupera informații prețioase.

Și aplicația Copilot dă posibilitatea de a pune întrebări cu vocea.

Dacă i s-a pus o întrebare în română, va răspunde în limba română.

Față de versiunea „free” a aplicației ChatGPT, în plus, Copilot pune la dispoziția utilizatorilor căutarea pe web, prin motorul de căutare Bing dezvoltat de Microsoft.

Toate informațiile furnizate sunt însoțite de referințe la diversele surse (adică site-uri web) folosite de AI pentru a alcătui răspunsurile sale.

În plus, Copilot permite, prin intermediul unui plug-in numit Suno, să compună melodii pornind de la o descriere textuală.

Face tot inteligența artificială: generează versurile, acompaniamentul muzical și vocea care interpretează piesa inedită.

Poe (Android / iOS)

Poe este o platformă creată de Adam D’Angelo, unul dintre membrii consiliului de administrație al OpenAI și fondatorul Quora.

Se accesează prin înregistrare – și în acest caz este nevoie de un mail sau de un cont Google sau Apple – și se poate folosi gratuit.

Caracteristica principală a aplicației Poe este că oferă acces la toate principalele inteligențe artificiale generative în circulație, chiar și cele care nu au o interfață specifică – cum ar fi Llama 2 de la Meta – și cele care în România nu sunt disponibile, cum ar fi Claude 2 de la Anthropic, una dintre cele mai puternice inteligențe artificiale pentru că este capabilă să gestioneze, dacă vrea, un text echivalent cu cel al unui scurt roman (ChatGPT 4, în schimb, se oprește la circa 8.000 de caractere).

Deci Poe este o aplicație excelentă pentru a experimenta diferite inteligențe artificiale generative.

Utilizarea gratuită, totuși, este limitată la un număr redus de întrebări și răspunsuri zilnice.

Ca alternativă există un plan de abonament care prevede un cost de 29,99 euro lunar sau 229,99 euro anual.

Pi (Android / iOS)

Dintre toate aplicațiile dedicate inteligenței artificiale generative, cea propusă de Inflection – una dintre companiile cele mai influente din lume în domeniul dezvoltării AI – este cea mai minimalistă.

Se accesează cu înregistrare – și prin conturi Google, Facebook și Apple – și vei avea un „asistent personal” gata să răspundă la întrebările de toate zilele în mod politicos și amabil.

Față de Copilot și ChatGPT, Pi nu are pretenții creative: nu poate genera imagini, de exemplu.

Creatorul său – Mustafa Suleyman, Ceo al Inflection și co-fondator al DeepMind – a conceput această AI ca instrument pentru a fi mai productivi.

Astfel, apăsând pe simbolul „Pi” lângă bara rezervată textului, se accesează modul „ProductivityPI” care ajută la îndeplinirea diferitelor sarcini, cum ar fi scrierea unui mail sau transcrierea unei ședințe, sau traducerea unei fraze.

Carcateristica principală a aplicației Pi este tocmai simplitatea de utilizare.

Este o inteligență artificială fără artificii, care permite să rămâi concentrat pe sarcina pe care intenționezi să o faci.

Perplexity (Android / iOS)

Dacă scopul nu este să generezi texte sau imagini, ci este acela de a-ți lărgi cunoștințele și de a înțelege mai bine un concept sau un subiect, atunci aplicația Perplexity face cea mai bună treabă.

Perplexity se poate defini ca un motor de căutare cu inteligență artificială: înțelege limbajul natural și îl folosește la rândul său pentru a furniza răspunsurile la întrebările tale.

În plus, tocmai pentru că este un motor de căutare inteligent, Perplexity are acces prin intermediul internetului la cele mai recente evenimente petrecute, astfel le poate folosi pentru a genera răspunsurile.

Și atuul său este modul în care „orientează” conversația care urmează, sugerând autonom trei întrebări care pot aprofunda o anumită temă.

Uneori este suficient să te lași condus de AI pentru a face descoperiri neașteptate.

Un comentariu la „Aplicații cu inteligență artificială pentru telefon Android și iPhone”

  1. Recomand aplicatia Perplexity. O folosesc de mai bine de 6 luni si pot spune ca e mlt mai buna decat motorul de cautare Google sau Bing.

    Răspunde

Lasă un comentariu