Wearable: ce sunt aceste dispozitive și cum le putem utiliza

Ce sunt dispozitivele wearable și cum funcționează? Dezvoltarea viitoare a noilor tehnologii portabile între divertisment, activitate fizică și sănătate.

Dispozitivele wearable sunt acea categorie de dispozitive electronice portabile care include smartwatch-uri, smartband-uri, trackere de fitness, ochelari inteligenți, dispozitive auditive inteligente și inele inteligente (smart ring).

Pentru a funcționa corect, acestea trebuie sincronizate cu smartphone-ul prin Bluetooth sau Wi-Fi, permițându-le să îndeplinească o gamă largă de funcții: de la notificări simple la utilizări mai specifice legate de fitness sau în domeniul sănătății.

Printre cele mai comune dispozitive wearable, la momentul actual, se numără:

  • smartwatch-urile,
  • ceasuri hi-tech cu sute de funcții;
  • smartband-urile,
  • brățări inteligente care comunică cu utilizatorul prin ecrane, impulsuri luminoase și vibrații;
  • trackerele de fitness, concepute special pentru monitorizarea parametrilor fizici în timpul exercițiilor;
  • dispozitivele auditive inteligente;
  • smart ring, inele inteligente concepute ca dispozitive de autentificare sau pentru tehnologia NFC.

Tehnologiile încă în dezvoltare includ ochelarii inteligenți, concepuți special pentru utilizarea aplicațiilor de realitate virtuală și augmentată.

Cum funcționează un dispozitiv wearable?

Dispozitive inteligente portabile - Wearable

Utilizarea acestor dispozitive este relativ simplă și, după ce le-ați îmbrăcat, este suficient să instalați aplicația proprietară pe smartphone-ul propriu.

Apoi este necesar să procedați la crearea unui cont personal și să inițiați prima configurare, setând funcțiile care să fie afișate pe dispozitivul purtat și gestionarea notificărilor.

Odată ce aceste configurări simple sunt completate, nu rămâne decât să testați dispozitivul în practică și să verificați că totul funcționează corect.

Dispozitive wearable, tehnologie de vârf și ușurință în utilizare; un dispozitiv perfect integrat cu un smartphone, mereu la îndemână.

O utilizare extrem de intuitivă, concepută și pentru cei care nu sunt familiarizați cu tehnologia sau care nu au avut niciodată de-a face cu un astfel de instrument.

Funcțiile principale ale dispozitivelor portabile

Accesoriile portabile oferă o gamă largă de funcții, concepute pentru a „rezolva” orice problemă pe care o pot avea utilizatorii.

Printre cele mai comune se numără notificările, care sunt prezente pe aproape toate aceste dispozitive inteligente.

Scopul lor este de a informa utilizatorul despre orice alertă în curs de sosire, fără necesitatea de a privi ecranul smartphone-ului.

În cazul ceasurilor inteligente, de exemplu, alerta va fi transmisă prin vibrație și o iconiță pe ecran; în cazul accesoriilor mai „simple”, cum ar fi smartband-urile, utilizatorul va fi notificat prin vibrație.

Printre funcțiile principale ale acestor dispozitive se numără și notificările care pot fi consultate fără a deschide telefonul.

Alte funcții comune includ monitorizarea parametrilor vitali și a activității fizice.

Această categorie include contorul de pași, bazat pe mișcările giroscopului; detectarea ritmului cardiac, a saturației de oxigen și a tensiunii arteriale, prin senzorul special aflat în contact cu pielea; monitorizarea calității somnului, distingând între faza de veghe, somnul ușor și somnul profund.

În cazul trackerelor de fitness sau al smartwatch-urilor mai performante există multe aplicații specifice concepute pentru monitorizarea activității fizice, în special pentru sportivi.

Printre funcționalitățile suplimentare se numără tracking-ul GPS, foarte utilizat de drumeții.

De asemenea, unele dispozitive sunt echipate cu senzori NFC (Near Field Communication); care, prin aplicația wallet specifică de pe smartphone, permit efectuarea plăților prin card de credit, fără a fi necesar să îl scoateți fizic din portofel.

Va fi suficient să apropiați dispozitivul purtabil de terminalul de plată și să efectuați tranzacția în mod convenabil.

Tehnologia NFC permite efectuarea plăților wireless prin dispozitivul purtabil și fără a fi necesar să scoateți cardul de credit.

În ceea ce privește ochelarii inteligenți, aceștia au funcția de a „augmenta” ceea ce vedem, afișând pe ecran informații, date și tot ce ține de mediul înconjurător.

Și în acest caz, este posibil să vedeți notificări și aplicații în timp real.

Discuția despre realitatea virtuală și augmentată, totuși, este încă în fază de dezvoltare, cu foarte puține dispozitive disponibile și aplicații destul de limitate.

În domeniul dispozitivelor auditive inteligente, acestea nu sunt folosite doar pentru a asculta muzică, ci permit și preluarea apelurilor, izolarea de zgomotul exterior și, cu unele aplicații specifice, traducerea în timp real a oricărei limbi străine.

Și în acest caz, o funcționalitate încă în curs de dezvoltare, dar cu perspective excelente pentru viitor.

De ce să cumperi un dispozitiv wearable?

Ce înseamnă Wearable
Ce înseamnă Wearable.

Să cumperi un dispozitiv wearable ar putea fi o investiție inteligentă și o modalitate de a simplifica viața de zi cu zi.

În primul rând, sunt accesorii extrem de utile care permit monitorizarea condițiilor de sănătate și a sesiunilor de antrenament, devenind aliați prețioși pentru a crește conștientizarea asupra propriului corp.

Mai mult, având un al doilea ecran la dispoziție permite, de asemenea, să simplifice relația oamenilor cu tehnologia și, paradoxal, să se distanțeze de aceasta.

Având la dispoziție, de exemplu, vibrația pentru notificări, oamenii nu vor mai fi obligați să-și țină ochii pe ecran, aprinzând smartphone-ul doar când este necesar.

De la notificări până la monitorizarea parametrilor vitali, un dispozitiv wearable poate schimba radical modul în care interacționăm cu tehnologia.

Aceste instrumente sunt, de asemenea, accesorii la modă și sunt, prin urmare, perfecte pentru cei care caută soluții pentru o ținută modernă și sofisticată, capabilă să nu treacă neobservată.

Nu este de mirare că există modele cu culori și forme diferite, perfecte pentru a se potrivi oricărui look, exact ca o piesă de îmbrăcăminte.

Ultimul, dar nu cel din urmă, dispozitivele wearable sunt și soluția la o problemă care afectează milioane de persoane în lume, „sindromul vibrației fantomă”.

Așa cum sugerează numele, această „patologie” constă în impresia utilizatorului că smartphone-ul vibrează, chiar și când acest lucru nu se întâmplă.

Dispozitivele purtabile, fiind în contact direct cu pielea, transmit alerta puternic și clar, fără posibilitatea notificărilor fantomă.

Cum să alegi cel mai bun model de dispozitiv wearable de pe piață?

Pe piață există o multitudine de dispozitive wearable care variază ca preț, funcții și tipuri specifice, adecvate pentru o utilizare țintită, cum ar fi accesoriile pentru fitness.

Smartband-urile se numără printre dispozitivele cele mai accesibile ca preț de pe piață.

Acestea sunt capabile să îndeplinească funcții de bază, cum ar fi contorul de pași sau monitorizarea funcțiilor vitale precum ritmul cardiac, presiunea și saturația.

Modelele mai performante dispun și de un mic ecran pentru notificări și funcții NFC pentru plăți wireless.

Alegerea unui astfel de dispozitiv are multe avantaje: în primul rând prețul competitiv, care oferă o soluție extrem de fiabilă cu doar câteva zeci de euro; durata de viață a bateriei care, pe unele modele, atinge cu ușurință 30/40 de zile; practicitatea datorită dimensiunilor reduse și greutății aproape neglijabile.

Smartband-uri, ușoare, accesibile ca preț și cu o autonomie foarte mare; dispozitivele wearable cele mai vândute la un preț foarte avantajos.

Smartring-urile reprezintă o altă categorie de dispozitive extrem de intuitive, gândite pentru plăți NFC sau pentru accesarea anumitor aplicații fără nevoia de parole sau cititor de amprente.

Punctul forte al acestui accesoriu este cu siguranță prețul extrem de avantajos și un aspect sofisticat și la modă.

Smartwatch-urile sunt de asemenea răspândite și, într-un anumit sens, reprezintă evoluția naturală a funcțiilor smartband-urilor.

Aceste dispozitive permit de asemenea utilizarea multor aplicații, dezvoltate pentru cele mai diverse situații; facilitează citirea notificărilor pe ecran; permit interfațarea cu asistenții vocali; plățile NFC și multe altele.

Printre caracteristicile cele mai utile se numără monitorizarea completă a funcțiilor vitale și a condițiilor de sănătate ale utilizatorului. Smartwatch-urile sunt de asemenea extrem de personalizabile, cu teme concepute special pentru a face fiecare ceas unic în felul său. Pe lângă practicitate, aceste dispozitive acordă o mare atenție și esteticii, cu forme, culori și dimensiuni care reproduc fidel cele ale celor mai moderne ceasuri de mână. În acest caz, însă, prețurile sunt mult mai ridicate comparativ cu brățara smart, cu accesorii care variază de la 200€ până la 800€ pentru modelele de top ale celor mai renumite mărci.

Smartwatch-urile nu sunt doar un concentrat de tehnologie, ci și un accesoriu la modă, conceput pentru a se potrivi stilului persoanei care le poartă.

Trackerele de fitness sunt concepute pentru a monitoriza statistici fizice, cum ar fi ritmul cardiac, numărul de pași și intensitatea antrenamentelor.

Sunt gândite pentru a înregistra exercițiile și pentru a furniza date și informații utile activității fizice și includ GPS pentru a urmări cu precizie distanța parcursă pe jos sau cu bicicleta.

Toate acestea sunt sincronizate cu aplicația de pe smartphone care ține evidența progreselor făcute și poate ajuta în construirea unui plan de antrenament personalizat.

Și în acest caz specific sunt disponibile în diverse versiuni, cu prețuri care pot depăși chiar și 300€, în funcție de caracteristicile mai mult sau mai puțin specifice ale modelului.

Hearable-urile sunt mult mai mult decât simpli căști și oferă multe funcții specifice, de la anularea zgomotului până la traducerea în timp real.

Pe piață există mii de modele care încep de la câteva zeci de euro și ajung până la modelele de top cu prețuri de 4/500€.

Hearable-uri, de la muzică la apeluri, trecând prin reducerea zgomotului și traducerile în timp real; soluția smart concepută special pentru ureche.

Smartglass-urile sunt încă relativ rare pe piață din cauza prețurilor ridicate și a utilizării încă prea marginale a realității virtuale și augmentate.

Cu toate acestea, sunt în curs de desfășurare experimente pentru a încerca să facă lumea un loc cu adevărat interactiv, cu utilizatorul care va avea „proiectate” în fața ochilor toate informațiile despre ceea ce îl înconjoară.

Deocamdată există puține modele pe piață și au funcționalități legate în principal de divertisment, dar în viitor ar putea deveni una dintre tehnologiile de vârf în mai multe sectoare.

În plus, există dispozitive concepute special pentru a ajuta persoanele cu deficiențe vizuale sau auditive, reușind să amplifice ceea ce au în jur, potențând într-un fel percepția utilizatorului.

Și aici vorbim despre soluții extrem de rare și costisitoare, disponibile doar sub formă de prototipuri utilizate în anumite structuri medicale.

Dispozitive wearable în domeniul medical, o nouă modalitate de a concepe sănătatea

Pe de o parte, dacă dispozitivele wearable sunt orientate în principal pentru sport și divertisment, pe de altă parte, nu se pot neglija dezvoltările incredibile în domeniul medical.

Purtarea dispozitivelor capabile să monitorizeze starea de sănătate a utilizatorului a stârnit interesul multor mărci care își reevaluează produsele și ca instrumente medicale.

Dacă aceste accesorii reușesc să monitorizeze și să stocheze parametrii fizico-clinici, exact ca o bază de date personalizată, am putea asista la o revoluție în conceptul actual de medicină primară.

Printre funcțiile principale ale acestor dispozitive se numără controlul parametrilor vitali de bază precum presiunea, ritmul cardiac, saturația sângelui și, mai recent, diabetul. În unele cazuri, permit chiar efectuarea unui electrocardiogram în timp real.

Nu doar divertismentul, ci și sănătatea poate beneficia de potențialul dispozitivelor wearable, prevenind problemele de sănătate și reducând impactul asupra sistemului sanitar.

În cazul patologiilor specifice, o colectare constantă de date (trimisă continuu medicului de familie) ar putea avea un impact semnificativ atât în termeni de prevenție cât și în termeni de studii clinice; astfel, nu doar că se pot evita probleme sau indispoziții subite, dar se pot și dezvolta tratamente țintite și adaptabile oricând.

Aceasta, evident, are un dublu avantaj: reduce erorile umane în transcrierea sau în detectarea parametrilor; simplifică și accelerează controalele de sănătate, reducând potențial costurile pentru sistemul sanitar.

Printre studiile în curs în domeniul dispozitivelor wearable se numără și cele care implică sectoare precum inteligența artificială, big data, internetul lucrurilor, rețelele ultrarapide și realitatea augmentată.

Aceste programe specifice, combinate cu dispozitivele wearable menționate anterior, ar putea da naștere unei noi idei de sănătate care să treacă de la prevenție la predictibilitate; ajungând chiar la diagnosticarea precoce a bolilor precum Parkinson, scleroza multiplă, epilepsia sau Alzheimer.

Sau, mult mai simplu, anticipând patologii mai simple, cum ar fi cele rezultate dintr-o postură greșită, sedentarism sau o alimentație incorectă.

În concluzie, lumea dispozitivelor inteligente nu este limitată doar la divertisment, ci, dimpotrivă, ar putea schimba în bine viețile oamenilor în următorii ani.

Printre cele mai interesante proiecte din sectorul medical-sanitar se numără cele legate de diagnosticarea precoce a bolilor precum Parkinson, scleroza multiplă, epilepsia și Alzheimer.

Printre soluțiile medicale legate de dispozitivele wearable se numără și cele legate de siguranța la locul de muncă.

Domeniile de dezvoltare se referă în principal la sectoarele industriale unde muncitorii sunt în contact cu mașini periculoase sau substanțe potențial nocive; în acest caz specific, a avea la dispoziție dispozitive inteligente ar putea salva viețile oamenilor.

Aceeași abordare este valabilă și pentru persoanele care suferă de patologii cronice care ar putea influența munca; cu ajutorul acestor instrumente, s-ar putea monitoriza starea de bine a subiecților mai fragili și a se îngriji de ei cât mai bine.

Astfel, utilizarea acestor dispozitive nu doar că ar salva vieți, dar ar putea și ajuta companiile să ofere condiții de muncă mai bune, crescând satisfacția angajaților și nevoia lor de securitate.

Modele mai diferite de dispozitive wearable

Tipuri de dispozitive Wearable
Tipuri de dispozitive Wearable.

Există mii de dispozitive wearable pe piață, concepute pentru a îndeplini cele mai specifice sarcini.

Alături de cele „comune”, întâlnim o serie de accesorii alternative, imaginate pentru anumite sectoare specifice și încă în fază experimentală.

Printre acestea se numără hainele inteligente capabile să regleze automat temperatura corpului celui care le poartă; sau mănușile concepute pentru a interacționa cu smartphone-ul la distanță.

Printre cele mai particulare se află cu siguranță o bandă electronică specială, gândită pentru a îmbunătăți somnul utilizatorilor sau, chiar, pentru a transmite impulsuri creierului pentru a reduce apetitul și a pierde în greutate.

Și în acest caz, vorbim despre prototipuri, dar care atrag atenția consumatorilor și a mărcilor mari.

Printre accesoriile mai extravagante se numără căștile care se poartă ca o eșarfă și sunt proiectate pentru a recrea sunetul învăluitoare al unui sistem surround.

O modalitate de a nu renunța la o calitate sonoră impecabilă chiar și în afara casei.

Ultimul, dar nu cel puțin, șosetele inteligente propuse de Netflix, care detectează când un utilizator adoarme și pune automat pe pauză conținutul care se redă.

Lumea dispozitivelor wearable este o lume de descoperit, cu zeci și zeci de inovații (adesea revoluționare) care ar putea schimba pentru totdeauna viețile oamenilor.

Perspective pentru viitor

Care sunt dispozitivele wearable
Care sunt dispozitivele wearable

Că aceste dispozitive wearable reprezintă o schimbare pentru tehnologiile viitoare este sigur, iar unele mai mult decât altele vor ajunge cu siguranță să monopolizeze piața.

Dacă la lansarea sa, dispozitivul wearable cel mai popular a fost „simplul” Mi Band de la Xiaomi, cu designul său esențial și funcțiile sale practice și intuitive; astăzi se caută cu totul altceva și utilizatorii cer dispozitive tot mai sofisticate și cu funcții de avangardă, cum ar fi revoluționarul Apple Watch cu potențialul său incredibil.

Printre tehnologiile de urmărit cu siguranță se numără cele legate de realitatea augmentată și cea virtuală care, în prezent, reprezintă cea mai înaltă expresie în materie de dispozitive wearable.

Ochelarii inteligenți vor fi cu siguranță una dintre tendințele viitorului în materie de dispozitive wearable; realitatea virtuală și augmentată nu au fost niciodată atât de accesibile.

Cu dezvoltarea mai amplă a Metaverse-ului și a tuturor tehnologiilor pentru „amplificarea” percepției umane, astfel de instrumente vor deveni comune; determinând și mult așteptatul „prăbușire” al prețurilor pentru a permite o răspândire rapidă.

În ceea ce privește universurile paralele, cercetătorii lucrează la un costum capabil să transmită corpului și creierului senzațiile derivând din impulsurile digitale.

Astfel, să trăiești în Metaverse, să te miști prin acesta ar putea deveni o experiență mai reală decât se crede.

Același discurs se aplică și comunicării la distanță, care nu ar fi doar verbală, ci ar putea deveni o experiență senzorială la 360°.

Lasă un comentariu