Ce este Claude 3 AI și cum să folosești acest chatbot bazat pe inteligența artificială

Claude 3 este noua familie de modele lingvistice bazate pe inteligența artificială dezvoltată de Anthropic.

Din primele declarații, aceste aplicații AI ar oferi răspunsuri la întrebări aproape umane.

Anthropic, o companie activă în domeniul serviciilor de inteligență artificială, a lansat recent Claude 3, o familie de modele lingvistice de mare dimensiune (LLM) asemănătoare celor din ChatGPT.

Dar cea mai importantă caracteristică a acestor noi tehnologii este că, potrivit declarațiilor Anthropic, ar fi atins capacitatea „aproape umană” cu performanțe care ar fi depășit cu adevărat orice imaginație.

Să descoperim mai multe despre acest subiect.

Ce este și cum funcționează Claude 3

Claude 3 Anthropic gratis Română
Claude 3 Anthropic

Claude 3, așa cum am menționat, este disponibil în trei modele lingvistice diferite: Claude 3 Haiku, Claude 3 Sonet și Claude 3 Opus.

Haiku este modelul cel mai mic, cel mai rapid și cel care, desigur, a fost dezvoltat pentru a asigura performanțe mai modeste, de utilizat în situații unde nu este necesară o putere deosebită.

Sonet alimentează chatbotul Claude.ai și este un sistem puțin mai avansat care are multe asemănări cu ChatGPT-4.

Caude 3 Opus este disponibil doar pentru utilizatorii Pro și este proiectat pentru a gestiona sarcini chiar complexe care necesită o anumită putere de procesare.

Potrivit primelor rapoarte împărtășite, Claude 3 arată „performanțe avansate în diverse sarcini cognitive”, o mare fluiditate lingvistică și capacitatea de a elabora raționamente.

Modelul Opus, în special, ar demonstra „niveluri aproape umane de înțelegere și fluiditate în executarea sarcinilor complexe”, cel puțin asta afirmă Anthropic.

Pe lângă aceste declarații optimiste, modelele Claude 3 arată îmbunătățiri evidente față de trecut, devenind destul de eficiente în domenii care privesc analiza, predicția, crearea de conținut (inclusiv linii de cod) și conversația în diverse limbi.

Modelele, de asemenea, permit elaborarea de fotografii, grafice, diagrame și alte conținuturi vizuale de bună calitate, exact ca ChatGPT (prin abonament) și Google Gemini.

Deci, premizele modelelor Claude 3 sunt mai mult decât interesante, va trebui doar să vedem dacă compania, la sosirea produsului pe piața globală, va reuși să își mențină promisiunile.

Când vom putea utiliza Claude 3

Potrivit declarațiilor Anthropic, în lunile următoare vor sosi noi actualizări la diversele modele de Claude 3, cu multe noi funcționalități „avansate” nedefinite clar, dar care, conform companiei, vor urma progresul inteligenței artificiale.

În prezent, Opus și Sonet sunt disponibile prin API-ul lansat de producător.

Sonet poate fi utilizat și prin Amazon Bedrock și în previzualizare privată pe Vertex AI Model Garden de la Google Cloud.

Claude 3 Sonet și Opus pot fi testate (cu unele limitări) și pe site-ul: https://chat.lmsys.org/.

În ceea ce privește Haiku, API-ul ar trebui lansat cât mai curând posibil.

Evident, obiectivul Anthropic este de a folosi Claude 3 pentru a concura și a depăși ChatGPT-4 Turbo, care în prezent este încă considerat modelul AI cel mai performant de pe piață.

Vom vedea dacă acest nou concurent va reuși în această încercare sau dacă, între timp, ChatGPT va deveni și mai performant, confirmând din nou propria supremație.

Citește și articolul: Aplicații bazate pe inteligența artificială.

Lasă un comentariu