Lacul Baikal, cel mai adânc lac din lume

Lacul Baikal, cunoscut în mongolă și buriată ca Dalai-Nor, adică „Marea Sacră”, este cel mai adânc lac din lume și cea mai mare rezervă de apă dulce din lume.

Se găsește în Siberia de Sud, aproape de granița cu Mongolia, atingând teritoriile regiunii Irkutsk și ale Republicii Buriatia.

Situat la o altitudine de 454 de metri deasupra nivelului mării, se întinde pe o suprafață de 31.500 de kilometri pătrați și are o lungime de 636 de kilometri.

LACUL BAIKAL, CEL MAI ADÂNC LAC DIN LUME

Cel mai adânc lac din lume
Cel mai adânc lac din lume este lacul Baikal.

Este cel mai vechi și adânc lac din lume, cu o adâncime maximă de 1,642 de metri și o vechime de 25 de milioane de ani.

Este, de asemenea, cea mai mare rezervă de apă dulce din lume, volumul său de apă reprezentând 23% din apa dulce de pe glob.

Numit Perla Siberiei, cu forma sa alungită, îngustă și arcuită, este înconjurat de păduri și râuri, oferind un spectacol natural cu peisaje de o frumusețe rară, fiind inclus în cele șapte minuni ale Rusiei și declarat patrimoniu mondial UNESCO din 1996 datorită biodiversității sale bogate.

CURIOSITĂȚI DESPRE CEL MAI ADÂNC LAC DIN LUME

Cel mai mare lac din lume este lacul Baikal.
Cel mai adânc lac din lume este lacul Baikal.

Acest lac ascunde multe caracteristici interesante.

Este unul dintre lacurile cu cea mai mare activitate gazoasă din lume, ghețurile sale fiind pline de milioane de bule de aer.

Datorită gradului ridicat de oxigenare a apelor, lacul adăpostește peste 2.500 de specii de floră și faună, dintre care aproximativ 700-1000 sunt endemice și nu se găsesc în altă parte pe Pământ.

„Taiga”, sau pădurea boreală, cu cedrii săi mereu verzi, mesteacăn și laricii, domină mare parte din jurul lacului.

Aici trăiesc urși bruni, vulpi, zibeline, marmote și reni, căprioare, elani și lupi, plus o varietate de păsări care se schimbă odată cu migrațiile sezoniere.

Pe țărmurile lacului trăiește nerpa sau foca Baikal, singura specie de focă de apă dulce de pe planetă.

Datorită apelor sale limpezi, iarna, vizitatorii pot observa biodiversitatea de pe fundul lacului chiar și în timpul plimbărilor pe suprafața înghețată.

Lacul este considerat o „oglindă în timp și spațiu”, permițând studiul evoluției Pământului prin straturile sale subacvatice.

Un fenomen unic și fascinant la care vizitatorii norocoși pot asista este „Baikal Zen”.

În perioadele mai calde, când razele soarelui topesc gheața de la suprafață, pietrele căzute pe lac sunt ridicate de plăci subțiri de gheață modelate de vântul uscat al stepelor, amintind de pietrele din grădinile zen japoneze.

CE SĂ FACI ȘI SĂ VEZI LA LACUL BAIKAL

Recent, lacul a devenit o destinație turistică de top pentru cei care doresc să fie în contact cu natura și departe de agitație.

Pe malurile sale se află sate mici cu construcții tradiționale siberiene, unde comunități de pescari își păstrează tradițiile străvechi.

În apropiere de Khakusy se găsesc centre termale imersate în natură nealterată, unde vizitatorii pot beneficia de proprietățile curative ale apelor pentru artrită și diverse afecțiuni ale pielii din izvoarele termale.

Lacul este, de asemenea, înconjurat de numeroase trasee de drumeții populare în sezonul estival, cunoscute sub numele de Great Baikal Trail, care pleacă din satul Listvyanka și se întind prin flora luxuriantă, putând fi observate cele mai diverse specii de animale locale.

Pescuitul este, de asemenea, o activitate populară printre turiști în sezonul cald, când apele își dezvăluie toată splendoarea, fiind ideal pentru mini-croaziere cu bărci și iahturi.

Iarna, între februarie și martie, vizitatorii pot traversa suprafața lacului cu vehicule de suprafață și patine, descoperind peisaje minunate sculptate de ghețari.

Lasă un comentariu