Sora, aplicația dezvoltată de OpenAI care generează video din text

Sora OpenAI este noul instrument pentru crearea de videoclipuri de înaltă definiție pornind de la un simplu text. Iată cum funcționează și de ce ar putea fi periculos.

Sectorul inteligenței artificiale avansează rapid și printre cele mai inovatoare aplicații recent prezentate se numără Sora de la OpenAI, un model AI care permite crearea de videoclipuri pornind de la descrieri textuale.

Aplicația Sora poate să realizeze filmări de înaltă rezoluție (cu o durată maximă de 60 de secunde), creând scene foarte complexe și extrem de detaliate.

Să descoperim cum funcționează.

Ce este și cum funcționează Sora

Sora permite utilizatorului să introducă o descriere textuală mai mult sau mai puțin precisă, lăsând ca modelul AI să realizeze videoclipul în maniera cea mai exactă posibilă.

Pentru a face acest lucru, utilizează rețele neuronale complexe care permit să dea viață la filmări coerente, arătând un mare număr de detalii, de la emoțiile protagoniștilor până la înțelegerea corectă a legilor fizicii, astfel încât tot ce apare pe ecran să interacționeze și să se poziționeze în lumea creată într-un mod coerent.

În acest sens, este posibil să ceri subiecților din scene să se miște în contextul respectiv în mod natural, cu posibilitatea de a interacționa cu mediul într-un mod foarte convingător și cât mai aproape de realitate.

Aceasta este posibil datorită unei înțelegeri profunde a limbajului de către acest model AI care reușește să interpreteze (aproape) orice cerere, reproducând-o în cel mai bun mod posibil.

În plus, aplicația Sora nu are nevoie nici măcar de indicații cadru cu cadru, ci pornind de la descrierea globală, este capabilă să mențină o anumită coerență în videoclipul filmat, adaptând mișcările în mod automat.

Clar, aplicația nu este (încă) perfectă și în anumite cazuri se pot întâlni dificultăți în înțelegerea cererilor, reproducând „glitch-uri” și situații anormale, deși, pentru a fi corecți, sistemul evoluează într-un mod incredibil, devenind din ce în ce mai eficient.

În final, conform declarațiilor de la OpenAI, Sora este capabilă și de a realiza un videoclip pornind de la o imagine statică sau de a completa filmări deja existente cu alte cadre create special.

Care sunt riscurile pentru utilizatori

Așa cum se citește pe site-ul oficial OpenAI, pentru moment aplicația Sora este disponibilă doar pentru un mic grup de cercetători care evaluează toate riscurile aferente.

Totuși, ar putea fi necesar mai mult timp înainte de a deveni disponibilă pentru toți (sau cel puțin pentru utilizatorii abonați), dar reprezintă oricum o revoluție în crearea de conținut digital, care ar putea schimba radical întregul sector.

Există, însă, diverse îndoieli privind utilizarea acestui instrument care ar putea fi folosit pentru crearea de deepfake-uri extrem de credibile.

O eventualitate care nu poate fi neglijată și asupra căreia trebuie să intervenim prompt.

Din acest motiv, OpenAI și alte companii lucrează la o filigrană care va funcționa ca o semnătură digitală, care va permite utilizatorilor să identifice conținutul creat cu astfel de instrumente și, dacă sunt folosite incorect, să-i ajute să nu cadă în capcana răuvoitorilor digitali.

Lasă un comentariu