Excel Web, cum funcționează noua modalitate de exportare în CSV

Cum să utilizezi aplicația Microsoft Excel Web pentru a exporta o foaie de calcul în format CSV. Noile funcții ce vor fi introduse în suita de productivitate.

Pentru cei obișnuiți să lucreze online folosind browserul preferat, aplicația web Microsoft Excel reprezintă o soluție excelentă pentru productivitate, oferind acces la multe dintre funcțiile de bază ale renumitului program de foaie de calcul.

Totuși, nu toate setările versiunii desktop sunt disponibile online, iar printre acestea, una care a creat cele mai multe „probleme” utilizatorilor este lipsa unui sistem de exportare a fișierelor în format CSV.

Recent, însă, Microsoft a introdus această caracteristică, făcând versiunea web a Excel tot mai asemănătoare cu cea instalabilă pe PC. Să vedem cum funcționează.

Ce sunt fișierele CSV

CSV este acronimul pentru Comma Separated Values (în română, Valori Separate prin Virgulă) și reprezintă un tip de fișier ce conține date sub formă de text, unde valorile fiecărei celule sunt separate prin virgule sau punct și virgulă.

Acest format permite transferul de date dintr-un program în altul, pentru datele prezentate în tabele.

Interpretarea unui fișier CSV este „simplă”: fiecărei linii de text îi corespunde o linie din foaia de calcul sau din baza de date.

Coloanele sunt identificate în document prin ceea ce se numesc „separatori”, adică elemente grafice ce indică începutul și sfârșitul unei coloane, delimitând conținutul acesteia.

Urmând această scurtă descriere, reconstruirea propriei foi de calcul, organizând datele în linii și coloane, devine destul de simplă.

Noua caracteristică a aplicației web Excel

După cum se știe, versiunea desktop a Excel poate citi și deschide fișiere CSV de câțiva ani, iar aceeași situație este valabilă și pentru Google Sheets, o alternativă foarte bună la programul Microsoft.

Cu toate acestea, această funcționalitate era indisponibilă pentru utilizatorii versiunii web a Excel, iar având în vedere că acest software este larg utilizat în mediul de afaceri, o astfel de lipsă a provocat întotdeauna un anumit grad de nemulțumire.

Din fericire, Microsoft a decis în sfârșit să implementeze compatibilitatea pentru fișierele CSV, replicând în totalitate ceea ce se vede deja pe versiunea desktop a programului de foaie de calcul.

Pentru a testa funcționalitatea, e suficient să deschizi o foaie de calcul, să faci clic pe File și apoi să selectezi opțiunea Export, alegând dintre diversele opțiuni disponibile Descarcă această foaie ca CSV.

După aceasta, documentul respectiv va fi salvat în memoria dispozitivului tău în format CSV, unde poate fi deschis de majoritatea aplicațiilor pentru foaie de calcul de pe piață, cum ar fi LibreOffice, de exemplu, sau Apple Numbers.

În același timp, fișierul poate fi deschis și de orice editor de text sau orice alt program compatibil cu fișierele CSV.

Când devine disponibilă funcția

Conform informațiilor distribuite pe site-ul oficial Microsoft, compania din Redmond implementează treptat funcția pentru toți utilizatorii săi, deși încă nu este disponibilă universal.

Actualizarea este în curs de lansare, așa că va fi necesar doar să aștepți încă câteva zile înainte de a putea utiliza această nouă caracteristică.

Lasă un comentariu